ZONNE-CENTRUM >>> UW THUIS-ZONNEBANK
<<< Site overzicht : klik op het logo

 

 

De IEC (International Electrotechnical Commission), een Europese organisatie die vastlegt welke electrische toestellen aan welke voorwaarden moeten voldoen, heeft een indeling gemaakt van zonnebanken naar het soort straling die zij uitzenden.

Hierbij wordt uitgegaan van de manier waarop zonnebrand (erytheem) wordt bereikt en naar het soort en de hoeveelheid stralingssterkte van UV-A en UV-B.

In de tabel hieronder wordt in eenvoudige bewoording de UV-typering weergegeven. Hierbij wordt officieel de grens van 320 nm gehanteerd, doch in verband met de leesbaarheid spreken we hier van UV-A of UV-B.

ZONNEBANK-TYPE ZONNEBRAND (ERYTHEEM) STRALINGSSTERKTE UV-A EN UV-B
UV-type 1 erytheem door UV-A straalt relatief veel UV-A en weinig UV-B uit
UV-type 2 erytheem door UV-A en UV-B straalt relatief veel UV-A en redelijk UV-B uit
UV-type 3 erytheem door UV-A en UV-B straalt redelijk UV-A en redelijk UV-B uit
UV-type 4 erytheem door UV-B straalt redelijk UV-A en relatief veel UV-B uit


Het bovenstaande illustreert de regel dat de lampen van een zonnebank, die met dat lamptype ook is gekeurd, nooit vervangen mogen worden door lampen van een ander type. Lichttechnisch is het dan een andere zonnebank, waarvoor andere bepalingen gelden.

Uw thuis-zonnebank is in de regel van het UV-type 3.

In professionele zonne-centrums treft men zonnebanken aan van het UV-type 4.

Zoals u al kon lezen in het artikel over het bruiningsproces voldoen enkel de (professionele) zonnebanken van het UV-type 4 om u te beschermen tegen overmatige en dus schadelijke UV-straling (bijvoorbeeld tijdens uw vakantie).

 

«» Start « » Behandel-centrum « » Sauna-centrum « » Zonne-centrum «»