ZONNE-CENTRUM >>> MAXIMALE DOSIS UV-STRALING (= 1 MED)
<<< Site overzicht : klik op het logo

 

 


DE GOUDEN ZONREGEL: 1 MED

In een van de volgende hoofdstukken kan u lezen dat uw persoonlijke bezonningstijden bepaald worden na het invullen van een registratieformulier. Op die manier leert u de positieve effecten van UV-licht te benutten en de negatieve te vermijden.

Bruin worden zonder uw huid te beschadigen, betekent namelijk dat u rekening houdt met een maximale hoeveelheid UV-straling die uw eigen huid kan verdragen, voordat er zonnebrand of roodheid optreedt. Gaat u echter boven deze limiet (bijvoorbeeld omdat u graag wat langer in de zon of onder de zonnebank wil liggen), dan wordt u niet bruiner, maar wel rood, waarbij na herhaling, op langere termijn huidbeschadiging optreedt: huidplooien, ... en in het ergste geval zelfs huidkanker.

De waarde van deze limiet noemt men in de medische wereld de (1) MED, dat staat voor (1) Minimale Erytheem (= roodheid) Dosis, dus de maximale hoeveelheid UV-straling die uw onbestraalde (!) huid per dag (!) kan verdragen voordat u zichtbaar roodheid of zonnebrand oploopt.

Doordat de bestralingssterkte van mijn zonnebanken constant is, dit in tegenstelling tot de natuurlijke zon (met een voortdurend wijzigende UV-index), is het bereiken van die 1 MED-stralingsdosis alleen maar afhankelijk van:
- enerzijds de bestralingstijd, dus de hoeveelheid minuten die u onder de zonnebank ligt
- anderzijds de hoeveelheid pigment die in uw huid opgeborgen ligt, uitgedrukt door uw huidtype (iemand met een lichtere huid bv huidtype 1 heeft een veel lager 1 MED dan een donkerder persoon met bv huidtype 4)

 

DE BESTRALINGSDOSIS IS ... DE GEVOLGEN DAARVAN ZIJN ... HUIDBESCHADIGING ?
kleiner dan 1 MED geen of mindere pigmentering (bruining) geen
gelijk aan 1 MED optimale en maximale (!) pigmentering geen
een beetje meer dan 1 MED roodheid en pas daarna maximale pigmentering beperkt
veel meer dan 1 MED ernstige verbranding zonder pigmentering ernstig

 

ZON, ZONNIG ... GEZOND

Zon, zonnig ... maar doe het vooral gezond! Door rekening te houden met uw huidtype kan u verantwoord zonnen en toch maximaal bruin worden zonder uw huid te benadelen.

Deze bovenstaande theorie wordt in de praktijk toegepast in het hoofdstuk zonnebankkuur.

 

«» Start « » Behandel-centrum « » Sauna-centrum « » Zonne-centrum «»