ZONNE-CENTRUM >>> HUIDTYPEN
<<< Site overzicht : klik op het logo

 

 

Op grond van de gevoeligheid van de huid voor UV-straling zijn in Europa globaal vier huidtypen (ook soms fototypes genaamd) te onderscheiden. Wereldwijd wordt er uitgegaan van zes huidtypen (huidtype 5: aziatisch type; huidtype 6: negroïde type).

Het respectievelijke huidtype komt voort uit de uiterlijke kenmerken van de mens, zijn verbrandings- en bruiningservaring. Uw verbrandingservaring (het rood worden van de huid) geeft eigenlijk de beste aanwijzing voor uw huidtype, uw bruiningservaring wat minder en uw uiterlijke kenmerken het minst.

Het is een misvatting te denken dat het huidtype alleen afhangt van uiterlijke kenmerken. Ook donker-uitziende mensen kunnen verbranden, terwijl lichter-uitziende mensen soms beter tegen de zon kunnen dan in eerste instantie verwacht zou worden.

Eveneens dient aangestipt te worden dat, wanneer door UV-straling van de zon of zonnebank de huid bruiner is geworden, daarmee geen ander huidtype ontstaan is. Een huid die heeft kunnen wennen aan de zon zal wel minder verbranden.

 

KENMERKEN

HUIDTYPE UITERLIJKE KENMERKEN VERBRANDINGSERVARING BRUININGSERVARING
1 zeer lichte huid, vaak sproeten, rossig of licht-blond haar, blauwe ogen verbrandt zeer snel wordt niet bruin
2 lichte huid, blond tot licht-bruin haar, blauwe tot groene ogen verbrandt snel wordt langzaam bruin
3 licht getinte (normale) huid, donker-blond tot bruin haar, grijs tot bruine ogen verbrandt zelden wordt gemakkelijk bruin
4 getinte huid, donker haar, donkere ogen verbrandt bijna nooit bruint zeer goed

 

HUIDTYPE 1 HUIDTYPE 2 HUIDTYPE 3 HUIDTYPE 1

 

VOORKOMEN IN EUROPA

HUIDTYPE VOORKOMEN IN EUROPA
1 ongeveer 2 %
2 ongeveer 12 %
3 ongeveer 78 %
4 ongeveer 8 %

 

Door middel van het invullen van een vragenlijstje (omtrent uw uiterlijke kenmerken, verbrandings- en bruiningservaring), het zogenoemde registratieformulier, kan uw huidtype geschat worden.

 

«» Start « » Behandel-centrum « » Sauna-centrum « » Zonne-centrum «»