ZONNE-CENTRUM >>> EFFECTEN UV-STRALING (OP LANGERE TERMIJN)
<<< Site overzicht : klik op het logo

 

 

... in voorbereiding ...

 

Lees bij zonnebrand:
In een ander artikel deze website, effecten UV-straling, worden de effecten van UV-straling op langere termijn voor onze gezondheid nader toegelicht. We beperken ons nu tot de korte-termijns-schade: zonnebrand.

 

UV-B is de boosdoener bij zonnebrand, UV-A voor het verouderen van de huid (rimpeltjes). Beide soorten UV-straling kunnen een rol spelen in het ontstaan van huidkanker.

 

 

De zon, met name de ultraviolet-straling, is tegelijkertijd voeding en medicijn.

Zonder zon zouden wij geen seconde kunnen leven. Op het moment zelf waarop de zon zou uitdoven, zou alle leven op aarde ophouden te bestaan. Een tekort aan zon maakt ons depressief, verzwakt onze natuurlijke afweer en werkt osteoporose in de hand.

Te veel echter maakt ook ziek, verzwakt onze afweer en kan zelfs dodelijk zijn. Het komt dus, net als bij voeding en medicijnen, op de dosis aan.

-------

 

Zonnen is gezond!

Uit wetenschappelijke hoek komen steeds meer geluiden dat zonnen ook gezond is. Niet iedereen komt namelijk naar Sunday's om bruin te worden. Mensen komen ook voor een betere doorbloeding van hun spieren en gewrichten, ter verbetering van hun huid, om zich te wapenen tegen een (opkomende) winterdepressie of gewoon om zich even over te geven aan de zonnewarmte.

Zonlicht heeft namelijk, in gezonde doses, veel positieve effecten op je gezondheid en je gemoed. In de eerste plaats voel je je natuurlijk behaaglijk en ontspannen door de warmte van de zon of zonnebank. Zonnen biedt echter meer voordelen:

Betere doorbloeding
Een of twee keer per week een kleine dosis zonlicht (van zon of zonnebank) stimuleert een groot aantal lichaamsprocessen: zowel de doorbloeding van de huid en spieren als verschillende klierfuncties worden aanzienlijk verbeterd.

Een verhoogde weerstand
Langdurige stresssituaties ondermijnen je gezondheid. Zonnen ontspant. De warmte heeft een rustgevende invloed. Door regelmatig te ontspannen, ben je minder vatbaar voor virussen en andere ziektes.

Ooit wel eens gehoord van een zomerdepressie? >>>

Vitamine D
Ook is zonlicht verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Steeds meer komt wetenschappelijk vast te staan dat deze vitamine niet alleen onmisbaar is voor sterke botten maar ook de kans op borst en prostaatkanker, multiple sclerose, psoriasisachtige aandoeningen en depressies kan helpen voorkomen.

Anti winterdepressie
Veel mensen hebben last van winterdepressies. Vooral als je van nature een donkere huidkleur hebt, kun je last hebben van het gebrek aan zon in ons Nederlandse klimaat. Een wekelijks zonnebezoek kan dan helpen. Onder invloed van uv-licht wordt er namelijk endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) aangemaakt in je hersenen. Dit hormoon verbetert je humeur en geeft je een gevoel van geluk.

 

«» Start « » Behandel-centrum « » Sauna-centrum « » Zonne-centrum «»